BİREYSEL TERAPİYE İHTİYACIM VAR MI?
Yaşam akıp giderken bazen üstesinden gelinemeyen meseleler olur. Bazen boğazımızda takılı kalmış, sindiremediğimiz olaylar… Bazen de günlük hayatımızı, insan ilişkilerimizi, işlevselliğimizi ve duygu durumumuzu çok etkileyen ruhsal problemler yaşarız. Kaygı, depresyon, okb, tssb, yas vs. Bir destek alsam ne iyi olur dediğiniz, üzerinden bir süre geçse de geçmeyen meseleleriniz için bireysel terapiye ihtiyacınız olabilir. Tüm bu sorunların yanında kendinizi daha iyi tanımak ve daha tatmin eden bir yaşama doğru ilerlemek için de psikoterapi alabilirsiniz. Ayrıca buna fazla kafanızı yormanıza gerek yok, buyrun bir değerlendirme seansı yapalım, bakalım gerçekten ihtiyacınız var mı? Bunu bir nevi psikolojik chek-up gibi düşünebilirsiniz.
BİREYSEL TERAPİ NE KADAR SÜRER?
Terapilerin ne kadar süreceği kişiden kişiye, meseleden meseleye, kullanılan terapi yönteminden kişilerin beklentilerine göre değişmekle beraber, bir sürece terapi diyebilmemiz için en az 12 seansa ihtiyacımız var. Örneğin Şema Terapiyle çalışıldığında ortalama altı ay, bazen de yıllar süren terapiler olabilir ancak yalnızca Bilişsel Davranışçı Terapiyle çalışıldığında ortalama 12-18 seans yeterli olabilir. Seans süresi ise 45-50 dakikadır.
HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Bireysel terapide kişinin sorun alanlarına ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir plan doğrultusunda çeşitli ekol ve tekniklerden faydalanılır. Yetişkinlerde bireysel terapilerde sıkça faydalandığım ekoller Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, EMDR ve Kum Tepsisi Terapisidir.
BİREYSEL TERAPİ İLE HANGİ MESELELER ÇALIŞILIR?
Bireysel psikoterapi çok çeşitli ruhsal problemlerde kullanılabilir. Bireysel psikoterapiye sıklıkla başvurulan sebepleri şöyle sıralayabiliriz: Depresyon, Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Kişilik Bozuklukları, Yeme Bozuklukları, Bağımlılıklar, Panik Bozukluk, Fobiler, İlişki Problemleri, Öfke Problemleri, Özgüven Problemleri
TERAPİST SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Terapiyi mühim bir ameliyata benzetirsek, kimse kendini böylesine bir ameliyat için uzman olmayan ellere emanet etmek istemez değil mi? Ameliyat için uzman eller nasıl önemliyse ve sorgulanmalıysa benzer şekilde terapist seçerken de seçilen kişinin uzmanlığı sorgulanmalıdır. Psikoterapi hizmetini yalnızca ruh sağlığı profesyonelleri verebilir. Ayrıca uzmanın alandaki psikoterapi eğitimleri, referansları da son derece önemlidir.