Sünnet Psikolojisi
Sünnet, İslam dininin bir gerekliliği olmakla beraber beraberinde getirdiği tıbbi faydaların aşikar olduğu ve toplumumuzda epey yaygın olan bir ameliyattır.
Sünnetin başlıca faydalarından biri çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunu önlemesidir. Sünnetin erkeklerde penis kanserini önlediği, aynı zamanda sünnetli erkeklerle evli olan kadınlarda da rahim ağzı kanserinin daha az görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca sünnetli bireyler ve partnerlerinde cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha az rastlanılır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sünnet 2 ile 7 yaş arasında yapılmamalıdır. Sünnet için hem tıbbi hem de ruhsal açıdan en doğru zaman, doğumdan hemen sonra iki yaşa kadar olan süreç, olmazsa da 7 yaş ve sonrasıdır.
Çocuk doğumdan hemen sonra değil de ilerleyen yaşlarda sünnet edilecekse çocuğu hazırlayıcı öykü ile ameliyata zihinsel olarak hazırlamak gerekir. Habersiz bir şekilde ya da kandırarak ameliyata almak doğru değildir.
Çocuğa süreçle ilgili yeterli ve gerçekçi bilgiler verilmelidir. “Hiç acı çekmeyeceksin, hemen geçecek” gibi gerçekçi olmayan vaatlerde bulunulmamalıdır.
Özellikle 2-7 yaş aralığındaki çocukların olası endişelerini ortadan kaldırmak için “bu ameliyatın hayatında bir kere olacağı, penisinin kökünden kesilmeyeceği, ameliyattan sonra tuvaletini yapabileceği, kız olmayacağı” açıklanabilir.
Çocuğa uygunsuz ve mahremiyetini zedeleyecek “çıkar amcalara göster, pipini pilava katacaklar” gibi şakalar yapılmamalıdır.
Ameliyat sonrası büyük ve şatafatlı düğün organizasyonlarından kaçınılmalı, bunun yerine çocuğun dayanıklılığını vurgulayarak hediyeler verilmeli. Büyük organizasyonlar hem sünnet olan çocuğu hem de varsa kız kardeşlerini olumsuz etkileyecektir.
Genel olarak bu süreçte erkekliğe gereksiz vurgular yapılmadan, çocuğun temizliği ve sağlığı için bu ameliyatın yapıldığı hem erkek hem de kız çocuklarına anlatılmalı.
Kitap Önerisi: Gökçe Gül / Dalı Kesilen Meyve Ağacı